Genomineerden 2023

 

Stemmen kan van 13 november tot 3 december 23.45 uur. 
 

Individuele prijs 

Marischka Verbeek


Marischka Verbeek: ,,Aandacht voor mensen is belangrijk.”

Marischka Verbeek werkt twee dagen per week bij De Weggeefwinkel, bij de kleding. Ze begint op dinsdag met het sorteren en ophangen van de binnengekomen kledingstukken, samen met collega’s. Op woensdag gaat om 11 uur de winkel open, dan is het heel druk. Er mogen 5 mensen tegelijk naar binnen, die ieder tien stuks kleding mogen meenemen, bijvoorbeeld een jas of schoenen.

Marischka vertelt: ,,Kleding is belangrijk voor mensen, want iedereen wil er verzorgd uitzien. De Weggeefwinkel zorgt ervoor dat er veel meer kleding wordt hergebruikt. Soms gaan er wel duizend stuks kleding op een dag weg.”

Volgens haar collega’s doet Marischka haar werk met zorg en aandacht. Marischka zelf vindt het belangrijk om mensen aandacht te geven: ,,Ik hoor hier veel verhalen. Het vrijwilligerswerk bij de Weggeefwinkel voelt daardoor als heel zinvol.”

Theo de Vries
 

Theo de Vries: ,,Anderen helpen zit in mijn bloed.”

Theo de Vries werkt als vrijwilliger bij het Wijkinloophuis Kerckebosch. Op maandagochtend is Theo gastheer, hij schenkt koffie en maakt een praatje met de bezoekers van het Wijkinloophuis. Ook doet hij kleine klusjes en geeft hij computercursussen, bijvoorbeeld over veilig gebruik van internet. Daarnaast bezoekt hij wekelijks mensen thuis. Hij helpt een keer per maand mee bij de spelletjesavond en een keer per maand bij de kidsmiddag.

Volgens zijn collega’s is Theo heel belangrijk voor het Wijkinloophuis, want hij is actief op veel vlakken. Hij heeft oog voor mensen, is altijd positief en in voor een grapje.

Theo vindt het werk fijn om te doen: ,,Dat het belangrijk is om anderen te helpen, heb ik van huis uit meegekregen. Dat zit in mijn bloed: je leeft niet voor jezelf, maar voor de ander.”

Anne Welling
 

Anne Welling: ,,Ik hou van deze doelgroep.”

Anne Welling werkt op vrijdagen als vrijwilliger bij het Leger des Heils in Zeist, naast haar baan in Amsterdam. Ze houdt op vrijdagochtend maatschappelijk spreekuur voor mensen zonder vast huisadres. Ook mensen met andere hulpvragen zijn welkom. Bij Het Leger des Heils kunnen dak- en thuislozen zich op een briefadres inschrijven, waardoor ze bijvoorbeeld weer een zorgverzekering kunnen aanvragen.

Ze vertelt: ,,Wij proberen een spin in het web te zijn. We onderzoeken hoe we mensen het best kunnen helpen. We kunnen daar meteen een andere hulpverlener aan koppelen als dat nodig is, omdat we met andere instanties samenwerken.”

Volgens haar collega’s is Anne altijd respectvol naar hulpvragers. Ze blijft rustig, ook als het druk is, zodat iedereen geholpen wordt. Anne zelf vindt het vrijwilligerswerk gewoon heel erg leuk: ,,Ik hou van deze doelgroep.”

 

 

Stem nu!

 


 

Categorie Cultuur

Gilde Zeist Rondleidingen
 

Gilde Zeist: ,, Dit jaar meer dan 6000 mensen rondgeleid” 

Johan Varkevisser en Agnes Bos zijn vrijwillig coördinatoren bij Gilde Zeist Rondleidingen. Zij begeleiden de vrijwillige gidsen en organiseren wandelingen, fietstochten en rondleidingen in Zeist, Den Dolder, Huis ter Heide en Austerlitz. De meeste rondleidingen duren anderhalf uur. Rondleiders vertellen verhalen over de geschiedenis van pleinen en straten in Zeist, over de natuur en over tuinen en kunst. 

Een van de populairste rondleidingen is die in Slot Zeist. Agnes Bos: ,,Die organiseren we het hele jaar door. De andere wandelingen en fietstochten zijn er van april tot en met oktober, maar er zijn ook winterwandelingen.” 

Johan Varkevisser vult aan: ,,Dit jaar hebben we meer dan 6000 mensen rondgeleid. We zijn blij dat we zoveel mensen een plezier kunnen doen.” Als het Gilde de prijs wint, willen ze een feestje voor de vrijwilligers organiseren, jassen met het Gildelogo aanschaffen, en de website uitbreiden. 

Internationaal Lied Festival Zeist


“Wij laten kinderen in Zeist weer zingen” 

De vrijwilligers van het Internationaal Lied Festival Zeist organiseren muziek- en zanglessen voor kinderen op basisscholen in Zeist. Bestuurslid Lucie Spreij vertelt dat kinderen zo weer leren zingen. De kinderen treden daarna samen op in een muziekvoorstelling. Lucie: ,,In totaal 260 kinderen zingen samen, en ze juichen en klappen voor elkaar. Dat is zo’n feest!”  

Het liedfestival, ieder jaar in mei, weet internationale sterren naar Zeist te halen. Er zijn concerten en masterclasses voor jonge talenten en amateurs. De vrijwilligers en het festivalkoor verzorgen ook optredens in verzorgingshuizen en voor vluchtelingen.  

Als de vrijwilligers van het liedfestival de prijs winnen, geven ze volgend jaar een optreden in een hospice in Zeist. Daarnaast wil Lucie Spreij met het geld lessen Bodypercussie op basisscholen in Zeist organiseren. Bij Bodypercussie gebruiken de kinderen hun lichaam als slagwerkmuziekinstrument. Lucie: ,,Daarvoor huren we een professionele docent in.” 

 

 

Stem nu!

 

 

Categorie Maatschappelijk

Kringloopwinkel Zeist
 

Atelier Kringloop: ,,Vrijwilligers helpen elkaar, dat is mooi om te zien.” 

Bij Kringloop Zeist werkt een groep vrijwilligers in de textielwerkplaats. Er staan naaimachines en er is een grote kniptafel. Hier worden gordijnen en tochtwormen gemaakt voor mensen, die daar zelf de middelen niet voor hebben. Zo kunnen zij ook energie besparen. Momenteel maken ze ook hooimadammen, een soort kussen waarin je gerechten kunt laten doorgaren. Ook dat bespaart energie. 

Coördinator Joke ter Haar vertelt dat hier 12 mensen werken, van verschillende leeftijden en uit allerlei landen. ,,De vrijwilligers doen werkervaring op en kunnen uitstromen naar een baan. Ze helpen elkaar, dat is zo mooi om te zien.” 

Als de vrijwilligers van de textielwerkplaats de prijs winnen, dan wil Ter Haar het geld besteden aan een werkboek met foto’s. Daarmee kunnen de vrijwilligers de technieken beter begrijpen en nog beter leren naaien. 

De chauffeurs van Voedselbank Zeist

Chauffeurs voedselbank: ,,Veel voldoening.” 

De vrijwillige chauffeurs van de Voedselbank Zeist halen iedere week kratten met brood, fruit en groente op bij winkels in Zeist. Bovendien rijden er iedere week twee chauffeurs naar Arnhem, naar het distributiecentrum van de Voedselbank. De Voedselbank Zeist is in het bezit van een grote bus, waarin de chauffeurs met rijbewijs B mogen rijden. 

Vrijwillig chauffeur Aad vertelt: ,,Samen met een andere chauffeur rij ik twee ochtenden per week langs supermarkten. Het werk geeft me voldoening, want we doen iets voor mensen die het moeilijk hebben. We vinden het erg leuk dat we genomineerd zijn.”  

De medewerkers van de Voedselbank zijn allemaal vrijwilligers. Als ze de vrijwilligersprijs winnen, willen ze met het geld een extra vitrine-koelkast kopen, want de huidige koelkast is te klein om de etenswaren goed te kunnen presenteren. 

Weggeefwinkel Zeist
 

Bestuurslid De Weggeefwinkel: ,,Iedereen heeft een eigen talent.” 

Bij De Weggeefwinkel in Vollenhove krijgen heel veel spullen een nieuwe bestemming. Iedereen kan dankzij het werk van de vrijwilligers kleding, boeken en andere producten uitzoeken en meenemen. Veel spullen zijn gratis, sommige dingen worden tegen een lage prijs verkocht in het ‘winkeltje’. Zo worden veel artikelen hergebruikt. 

De Weggeefwinkel biedt bovendien iedereen de kans om vrijwilligerswerk of een stage te doen. Zowel de klanten als de vrijwilligers komen uit heel Zeist en uit alle maatschappelijke kringen. De Weggeefwinkel is daarmee ook een ontmoetingsplaats. Vrijwillig bestuurslid Saskia Bosscha: ,,We hebben nu 47 vrijwilligers, iedereen heeft zijn eigen talent en krijgt bij ons een passende taak.” 

Als de Weggeefwinkel de prijs wint willen de bestuursleden hesjes, truien en jassen met het logo aanschaffen, zodat de medewerkers herkenbaar zijn voor de klanten. 

 

 

Stem nu!

 


 

Categorie Zorg en Welzijn

Stichting Lobbus
 

De vrijwilligers van Stichting Lobbus organiseren drie speelweken in de zomervakantie, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Tijdens de speelweek zijn er allerlei activiteiten zoals sport, koken en knutselen. Iedere week is er een thema met een verhaal. 

Erin Spies begon vijftien jaar geleden bij Lobbus en is inmiddels vrijwillig bestuurslid. Ze vertelt:  

,,We hebben het zowel met de kinderen als met de groep vrijwilligers heel gezellig. Het is een soort bubbel, heel hard werken, maar het geeft heel veel voldoening en een gevoel van verbondenheid.” 

De meeste vrijwilligers bij Lobbus zijn jong, veel tieners en twintigers. Als Lobbus de prijs wint, wil Erin het geld uitgeven aan een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers en een feestje voor de huidige vrijwilligers, waarbij ze iemand mogen meenemen.  

Warande Heerewegen


Coördinator Rivka: ,,Vrijwilligers blijven lang, vanwege de warme sfeer” 

Bij verzorgingshuis Heerewegen werkt een grote groep vrijwilligers, zo’n 75 mensen. Ze helpen bij allerlei activiteiten, zoals koffie drinken met een bewoner, of samen een wandeling of fietstocht maken. Andere vrijwilligers helpen bij de activiteiten in de zaal beneden, zoals muziek of dans.  

Daarbij zijn er duo’s die koken op een afdeling. Rivka Mechelse, coördinator van de vrijwilligers: ,,De bewoners vinden dat heerlijk, het eten gaat vaak tot de laatste hap op.” 

Rivka vertelt dat sommige vrijwilligers lang blijven bij Heerewegen, vanwege de warme sfeer. Sommigen zelfs al dertig jaar. De vrijwilligers hebben zelf gekozen wat ze met de prijs willen doen, als ze die winnen: Ze willen graag een dagje uit met de bewoners.

Alle vrijwilligers Austerlitz Zorgt


“Ik wilde graag iets betekenen en af en toe iemand ergens heen rijden is een kleine moeite. Het is een verrijking van mijn leven.”

Austerlitz Zorgt heeft zo’n 100 vrijwilligers. De coöperatie organiseert steun, zorg en hulp voor ouderen in het dorp zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo is er bijvoorbeeld de vervoersdienst Austerlitz Rijdt waar vrijwilligers Yvonne Popescu en Ellen Cobelens bij zijn aangesloten. Zij rijden bewoners van Austerlitz naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of een echtgenoot die in een zorginstelling zit maar ook jongeren zonder auto maken gebruik van deze dienst.

Vrijwilliger Ellen: ,,Er wordt gekeken naar wat je leuk vindt en waar je kwaliteiten liggen. Daardoor hou je het langer vol omdat je iets doet dat bij je past. Ik wilde graag iets betekenen en af en toe iemand ergens heen rijden is een kleine moeite. Het is een verrijking van mijn leven.

Ook vrijwilliger Yvonne haalt veel uit de ritjes met bewoners: “Je leert nieuwe mensen kennen en je hebt leuke gesprekken. We hebben het over van alles”.

Het bedrag van €2000 zou Austerlitz Zorgt willen besteden aan een nieuw te realiseren project: het inhuren van nachtzorg voor bewoners en aan uitbreiding van het project Austerlitz Eet naar een keer per week een maaltijd in plaats van een keer in de twee weken.

 

 

Stem nu!

 

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen