"Je moet je tijd toch nuttig besteden zolang het kan"

13-02-2024

Na veel vrijwilligerswerk te hebben gedaan werkt John nu bij de Weggeefwinkel. John is 81 jaar en woont in Bunnik. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en zeven kleinkinderen. In zijn leven heeft hij nauwelijks stilgezeten

Na veel vrijwilligerswerk te hebben gedaan werkt John nu bij de Weggeefwinkel. John is 81 jaar en woont in Bunnik. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en zeven kleinkinderen. In zijn leven heeft hij nauwelijks stilgezeten. "Ik heb mijn hele leven gewerkt bij de universiteit Utrecht als scheikundige. Ik was docent en ik had de laatste jaren de leiding over alle scheikundepractica. Sinds ik gepensioneerd was, heb ik altijd wat vrijwilligerswerk gedaan. Ik vond dat je je tijd toch nuttig moest besteden."

John hield zich daarbij vooral bezig met financiële zaken. Zo deed hij de financiën van de tennisclub waar hij drie keer per week tennist, deed hij de administratie voor ouderen met schulden en hielp hij leden van de CNV met het invullen van de belastingaangifte. "Op zeker moment was ik toch al die financiële zaken zat, ik vond dat ik dat genoeg had gedaan. Bij de Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis kwam ik vier jaar geleden de Weggeefwinkel tegen."

Zo begon John's tijd bij de Weggeefwinkel. Hij werkt daar aan de elektrische artikelen die binnen worden gebracht. "Als er een apparaat binnenkomt, bijvoorbeeld een televisie, waterkoker of radio, kijk ik of het apparaat nog werkt en doe ik soms kleine reparaties, zoals het vastdraaien van schroefjes." Grote reparaties doet de Weggeefwinkel niet. Kapotte apparatuur gaat naar de Gemeentewerf of naar een dagbestedingslocatie, waar het uit elkaar wordt gehaald. Een aantal zaken, zoals kabeltjes, lampen en onderdelen voor bijvoorbeeld stofzuigers en koffiezetapparaten, worden gratis weggegeven. "Wat waardevollere artikelen worden verkocht, bijvoorbeeld televisies, radio's en magnetrons." In de Weggeefwinkel is een hokje ingericht waar apparatuur getest kan worden. Er is een hele testopstelling met bijvoorbeeld een versterker, een tv en een computer. John test daar of de apparatuur nog werkt. "Ik heb daar ongeveer 50 bakken met verschillende kabeltjes en opladers."

Op de vraag hoe de Weggeefwinkel aan al die spullen komt, antwoord John: "mensen brengen die gratis, men krijgt er niks voor. Veel apparaten komen bijvoorbeeld van overleden ouders. Kinderen ruimen dan de boel op en dan stoppen alles in een doos. Ik heb nu weer vier verhuisdozen vol met kabeltjes en die neem ik dan mee naar huis om te sorteren. We hebben de hele vloer in de kamer vol liggen met allemaal stapeltjes van de diverse soorten snoertjes." John haalt uit dit vrijwilligerswerk veel voldoening, omdat spullen hergebruikt kunnen worden. "Iedereen kan hier komen. Niemand hoeft zich te identificeren. Niemand wordt gevraagd naar zijn inkomen."

Aan mensen die vrijwilligerswerk overwegen wil hij meegeven dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is. "Het verplicht je wel tot aanwezigheid. Ik werk hier zelf tussen de 30 en 40 uur per maand, en soms heb je iets minder zin dan andere dagen. Maar je moet je tijd toch nuttig besteden zolang het nog kan."

Afbeeldingen

Kunnen wij je verder helpen?

Het team van de vrijwilligerscentrale staat voor je klaar. Voor al je vragen rondom vrijwilligerswerk neem contact met ons op.

Mail ons op:
info@vczeist.nl

 

Volg ons online

         

 

 
Cookie-instellingen